توضیحات:
کی از مواد غذایی مقوی و سالم که طی سالها مردم خاورمیانه از آن استفاده میکنند، ارده است. ارده، یک مایع غلیظ بوده که از دانههای کنجد به دست میآید که سرشار از ویتامینها و مواد مغذی و مفید برای بدن است. از دیرباز، ارده جایگاه ویژهای در غذاها، سالادها و به خصوص در وعده صبحانه مردم آسیا داشته است که این نشان از اطلاع مردم سرزمینهای مختلف از خواص ارده خام دارد. اما شما از خواص ارده خام با خرما، عسل یا ترکیب ارده با شیرههای مختلف انگور، خرما و توت اطلاع دارید؟ اگر علاقمند هستید تا با این معجون خوش طعم و مغذی بیشتر آشنا بشوید، تا انتها همراه ما باشید؛ چرا که در مقاله پیشرو، خواص ارده برای پوست، کودکان، بانوان، استخوان و... را مورد بررسی قرار میدهیم.
ارده؛ معجون مقوی و خوشمزه
در واقع ارده یا طحینه، مایع غلیظ یا خمیری شکل است که از دانههای کنجد تفت داده شده، پوست کنده و کوبیده و آسیاب شده به دست میآید و دارای بافتی نرم و حالتی روغنی است. شاید طعم ارده به تنهایی کمی به تلخی بزند اما زمانی که با شیره، عسل یا خرما ترکیب میشود، طعم فوق العادهای خواهد داشت. علاوه بر طعم کم نظیر، ارده تمامی خواص دانههای کنجد را دارا است و به عنوان یک ماده مغذی و مقوی شناخته میشود. همچنین با خرید ارده خام، میتوانید از آن در غذاهای مختلفی مثل باباغنوج یا حمص هم استفاده کنید.
ارزش غذایی ارده
ارده خام، به عنوان یک ماده با ارزش غذایی بالا به حساب میآید؛ چرا که حاوی مقادیر زیادی از موارد زیر است:
- کربوهیدرات
- فیبر
- پروتئین
- فسفر
- منگنز
- سدیم
- کلسیم
- پتاسیم
- روی
- منیزیم
- آهن
- ویتامینهای B1، B2، B3، B5، B6 و B9
[table id=41 /]
طبع ارده خام
طبع ارده همانند کنجد، گرم و تر است که به عنوان یک میان وعده یا صبحانه عالی برای افرادی با طبع سرد و خشک، به خصوص در فصول سرد سال به حساب میآید. همچنین اگر افراد با مزاج گرم، از ارده همراه با مصلح آن استفاده کنند، هیچ مشکلی ندارد.
آشنایی با خواص ارده خام
در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مهمترین خواص ارده خام بیشتر آشنا کنیم:
1.خواص ارده برای استخوان
یکی از مهمترین خواص ارده، تحکیم استخوانها است. استفاده از مواد غذایی مناسب به خصوص در سنین رشد و بلوغ و یا در سنین بالا که احتمال شکنندگی استخوانها بالا میرود، بسیار قابل اهمیت است. ارده با داشتن مقادیر زیادی از فسفر، منگنز و کلسیم از شکنندگی استخوان جلوگیری و مغز استخوان را قوی میکند.
2.خواص ارده در بدنسازی
ارده برای ورزشکاران و بدنسازان از چندین جهت مفید است:
- ارده کالری بالایی دارد و اگر قبل از ورزش یا در وعده صبحانه همراه با شیره استفاده شود، انرژی کل بدن را برای داشتن یک روز با حرکات تمرینی سنگین تامین میکند.
- وجود مقادیر زیاد پروتئین در این ماده مقوی، به رشد و تقویت بافت ماهیچهها و عضلات کمک میکند.
- ارده با بالا بردن گلبولهای قرمز، گردش خون را تسهیل میبخشد؛ بنابراین در هنگام انجام حرکات هوازی و بدنسازی، اکسیژن رسانی را بهبود میدهد.
3.خواص ارده برای تقویت سیستم ایمنی
یکی دیگر از خواص ارده، آنتی اکسیدان موجود در آن است که به تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر امراض و بیماریهای مختلف کمک بسیاری میکند. آنتی اکسیدان موجود در ارده، با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و از ایجاد بیماریهایی مانند سرطان جلوگیری میکند.
4.خواص ارده برای دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی و عروقی
همانطور که پیشتر گفته شد، ارده دارای چربی غیراشباع مانند امگا است؛ امگا از چندین سو برای بدن مفید است. از سویی امگا در سلامت قلب و عروق نقش بسزایی ایفا میکند؛ این ماده با کاهش چربی خون، سلامت عروق و به طبع قلب را تضمین میکند. از سویی دیگر، امگا نقشی اساسی در کاهش ابتلا به دیابت و کنترل آن ایفا میکند.
5.تاثیر ارده در تغذیه و رشد کودکان
یکی از خواص ارده خام با خرما، استقبال کودکان به خاطر طعم خوشمزه آن و دارا بودن چربیهای غیراشباع است که موجب تقویت حافظه و کمک به یادگیری بیشتر میشود. از طرفی، کودکان در سن رشد نیاز به مواد غذایی مفید و مقوی با کالری بالا دارند؛ ارده سرشار از ویتامینهای ضروری بدن است و انرژی مورد نیاز در طول روز کودکان را فراهم میکند. بنابراین، به والدین معمولا توصیه میشود تا از خواص ارده خام با شیره انگور، خرما و دیگر شیرهها در رژِیم روزانه کودکان غافل نشوند.
6. تاثیر ارده بر معده و دستگاه گوارش
اگر بیماریهای معده یا گوارشی دارید، ارده داروی بیماری شما است. ارده به عنوان یک ملین قوی، علاوه بر رفع یبوست، معده و روده را از سموم و مواد زائد پاکسازی میکند.
7.خواص ارده خام برای خانمها
خواص ارده خام برای بانوان به خصوص بانوان باردار، بسیار بوده که در ادامه به بخشی از آنها میپردازیم:
- نظم و کنترل چرخه قاعدگی
- رفع بیماریهای رحم
- بهبود عملکرد تخمدانها و عملکرد دستگاه تناسلی
- رفع خونریزی در بارداری
- افزایش شیر مادر
8.خواص ارده برای پوست
اگر جزء افرادی هستید که علاقه به جوانسازی پوست و رفع چین و چروکها دارید، حتما در رژیم غذایی خود این فرآورده کنجد را قرار دهید؛ چرا که وجود درصد زیادی از مواد معدنی و ویتامینها در ارده، موجب افزایش تولید کلاژن و بهبود در الاستیسیته پوست میشود. در نتیجه موجب جوانسازی و رفع چین و چروک پوست میشود.
دیگر خواص ارده خام
پیش از این، به برخی از مهمترین خواص ارده خام پرداختیم؛ اما خواص و فواید این فرآورده کنجد به همینجا ختم نمیشود. برای آگاهی از برخی از خواص دیگر این ماده غذایی معجزهآسا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خاصیت ضد باکتریایی
- خاصیت ضد التهابی
- رفع ضعف عمومی بدن
- پیشگیری از سرطان
- کاهش وزن
- تقویت قوای جنسی
- محافظت از کبد و کلیه
- رفع افسردگی
- انرژیزا
و...
طرز تهیه ارده
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، میتوانید به جای خرید ارده، یک ارده خوشمزه و ارگانیک را در منزل به شیوه کاملا بهداشتی تهیه کنید. حتما با خود میگویید که چه کار سخت و زمانبری خواهد بود اما ما به شما این مژده را میدهیم که با یک طرز تهیه جالب و هیجانانگیز تنها در طی نیم ساعت ارده خانگی خواهید داشت. اگر وسوسه شدهاید که دست به کار شوید، با ما همراه باشید تا در مقاله طرز تهیه ارده کنجد، به شیوهای کاملا راحت و سریع آشنا شوید.
[table id=40 /]
مواد اولیه برای تهیه ارده کنجد
خواص ارده و عسل
ارده و عسل دو ماده غذایی بهشتی هستند که مادر طبیعت به ما هدیه داده است که ترکیب این دو ماده با هم، معجونی معجزهآسا را میسازد که جایگاه ویژهای در طب سنتی نیز دارد. به برخی از خواص ارده و عسل در زیر اشاره شده است:
- ترکیب ارده و عسل علاوه بر طعم خوشمزه برای صبحانه یا میان وعده، انرژی کل روز را تامین کرده و بدن را از خواص درمانی بی نهایت خود بهرمند میسازد.
- ترکیب این دو ماده غذایی خوش طعم بسیار گرم بوده و گزینه بسیار مناسبی برای افرادی با مزاج سرد است.
- عسل و ارده به خاطر آنتی اکسیدان بالا موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و از بروز بیماریها به خصوص در 6 ماهه دوم سال جلوگیری میکند.
- ترکیب ارده و عسل کلسیم زیادی دارد که برای تحکیم استخوانها و بهبود دردهای استخوانی و آرتروز مانند یک دارو عمل میکند.
- عسل و ارده برای کودکان در حال رشد ماده غذایی مفید، عالی و خوشمزهای به جای مصرف تنقلات به حساب میآید.
ارده، خمیری روغنی و کرمی رنگ است که از آسیاب کردن دانههای کنجد تفت داده شده به دست میآید و طعم روغنی و اندکی تلخ دارد، بنابراین برای استفاده به عنوان صبحانه نیاز به شیرین کننده طبیعی مانند شیره یا عسل دارد. استفاده از ارده در کنار شیره بسیار متداول است ولی پیشنهاد میدهیم حتما از ترکیب ارده با عسل، میل کنید تا از طعم بینظیر آن نهایت لذت را ببرید. اگر به مایل هستید تا اطلاعات بیشتر در خصوص ترکیب این دو ماده غذایی داشته باشید به مقاله ای خواص ارده و عسل مراجعه نمائید.
خواص ارده و شیره انگور
ارده و شیره انگور، دو ماده بینظیر و خوشطعم هستند که هر کدام به تنهایی داروخانهای برای بدن به حساب میآیند. اگر ارده و شیره با هم ترکیب شوند، معجون معجزهآسایی به دست میآید که علاوه بر طعم عالی برای وعده صبحانه و کامل کردن ناشتایی به بهترین نحو، خواص و تاثیرات مثبت زیادی برای بدن خواهد داشت که از خواندنش شگفتزده خواهید شد. حتما تا به حال خواص بینظیر حلوا ارده و شیره انگور را شنیدهاید؛ بدون شک ترکیب این دو ماده بر هر دردی درمان است. ترکیب ارده و شیره انگور به گذشتههای خیلی دور برمیگردد و از قدیم جایگاه ویژهای در وعده صبحانه یا میان وعده ایرانیان داشته است.
شیره انگوری که به روش سنتی از میوه انگور تازه و خوشمزه درست شده باشد، تمامی خواص میوه را در خود دارد؛ از سویی دیگر، استفاده از کنجد تازه برای تهیه ارده، فواید این معجون را چند برابر میکند. یکی از مهمترین خواص ارده و شیره انگور برای لاغری است؛ ترکیب این دو ماده کالری بالایی دارد اما اگر به تعادل و درست در رژیم غذایی لحاظ شود موجب لاغری میشود. بدین منظور، کافی است یک قاشق از این ترکیب را قبل از هر وعده غذایی میل کرده تا با ایجاد احساس سیری از میل کردن زیاد غذا جلوگیری شود. همچنین این ماده علاوه بر احساس سیری تمام مواد معدنی و ویتامینهای مفید رژیم را برای بدن تامین میکند.
خواص ارده با خرما
خرما یک میوه بهشتی است که خواص بینظیر آن، این میوه را به یکی از رکنهای مهم و ارزشمند رژیم غذایی ما تبدیل کرده است. ترکیب ارده خام با خرما یا شیره آن یکی از صبحانههای لذیذ و خوشمزه است که طرفداران زیادی دارد. این ترکیب و معجون بسیار گرم است و برای رفع بیماریهایی که بر اثر سردی به وجود میآیند، مانند معجزهای عمل کرده و آبی بر آتش میشود. از جمله خواص این ترکیب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت قوای جنسی
- رفع ضعف عمومی بدن
- تقویت حافظه
- درمان کم خونی
- تسهیل در گردش خون
- مفید برای قلب و عروق
- خواص ضد سرطان
مضرات استفاده زیاد از ارده خام
درست است که ارده سرشار از مواد مغذی بوده و خواص بیشماری دارد؛ اما همانند هر ماده غذایی دیگر، استفاده بیش از حد از ارده خام مضراتی دارد. مضرات استفاده زیاد از ارده خام به شرح زیر است:
- کنجد یکی از مواد غذایی است که بعضی از افراد به آن آلرژی دارند و با خوردن زیاد ارده یا فرآوردههای کنجد، حساسیت از خود نشان میدهند.
- ارده کالری زیادی دارد و در صورت مصرف زیاد باعث اضافه وزن و چاقی میشود.
- ارده بسیار گرم است و با خوردن زیاد آن جوش و دمل پوست به وجود میآید.
- مقدار زیاد استفاده از ارده برای دیابت و بیماریهای قلبی مشکل ایجاد میکند.
در نهایت از مصرف این ماده غذایی ارزشمند تعادل را حتما رعایت کنید تا از خواص بینظیر آن بهرمند شوید.
سخن پایانی
خواص ارده خام بیشمار است؛ از خاصیت ضد باکتریایی، ضد التهابی و جلوگیری از سرطان تا خواص متفاوت برای بانوان و پوست برخوردار است. پیش از این، با خواص ارده خام با شیره انگور، خرما و عسل بیشتر آشنا شدیم. حالا نوبت آن رسیده تا با خریداری ارده خام دو آتیشه و درجه یک سنتی، یک ماده مقوی به رژیم غذایی خود و خانوادتان اضافه کنید و از خواص سرشار و طعم خوش آن نهایت لذت را ببرید.